Néhány szóban a gyergyói EKÉ-ről

A gyergyói EKE osztály alakulása 1897. augusztus 19-ére tehető, amint hírül adta azt az akkori turista és honismereti lap, az Erdély. Kuncz Aladár főszervező toborozza a tagokat az EKÉ–be, így az alakuló gyűlés jegyzőkönyve 70 tagról számol be. Az alakuló gyűlésen jelen van Radnóti Dezső EKE főtitkár. Elnöknek Lázár Menyhért országgyűlési képviselőt választják. Ügyvezető alelnök Görög Joáchim. De jelen van a vezetőségben dr. Fejér Dávid is, aki nemcsak kitűnő orvosként ismert, hanem a modern orvoslás bevezetőjeként is Gyergyóban.

További elnökök: Görög Joáchim elnök 1928-ig, Barabássy József erdőmérnök 1940-ig, Dr. Gaál Alajos, orvos, a háború végéig látta el ezt a tisztséget.

A háború után a kommunista hatalom megszüntette az egyesületet, javait, múzeumi anyagát elkobozták. A sport és turista élet az úgynevezett „SAGEATA MUNTILOR” keretén belül zajlott – a kommunisták akarata szerint.

Az újraszerveződés 1998. június 15-re tehető, Cserr Zsuzsa gyergyói származású, de kolozsvári EKÉ-s kezdeményezésére. Az újraalakult EKE első vezetősége: id. Vadász István (elnök), Kovács Árpád (alelnök), Csíki Károly (titkár).

A vezetőségi tagok között felleljük a most is tevékeny Madaras Erzsébetet (Böske nénit) és a tiszteletbeli elnökünket, Blénessy Jenő bácsit, valamint az egész mozgatórugóját,a néhai Málnássi Csabát. Idősebb Vadász István elhunytával az elnökséget 1999-től 2001-ig Horváth Alpár vette át.

2001. december 10-én a tagság új vezetőséget választott: dr. Gereöffy Ferencz elnök, Vadász Szatmári István alelnök, Zárug Aladár alelnök és Málnássi Csaba titkár személyében. Ennek a vezetőségnek nevéhez fűződik a XI. (2002) és a XIII. (2004) országos EKE vándortábor szervezése Gyergyóban.

Dr. Gereöffy Ferencz elnök, ifj. Vadász Szatmári István alelnök és Benedek Árpád- László alelnök, 2005-ben kezdte meg tevékenységét.

2010 márciusától új vezetőség van: Vadasz Szatmári István elnök,Benedek Árpád László és Ambrus József alelnökök,valamint Vadasz Szatmári Margit titkár személyében.

A túrázás utáni igény hatására látványosan nő a tagság létszáma, mely mára túllépte a száz főt. A közös erőből felújított székház lehetőséget ad a rendszeres találkozásokra.

Elmondhatjuk, hogy évente közel 40 túrát szervezünk, több mint 600 résztvevővel. Mára kialakultak a hagyományos túrák, úgy, mint az Évnyitó túra a Pricskére, Egyes-kői EKE találkozó, Nőnapi túra, Húsvéti hajnalváró túra, Tavasznéző túra, Csíksomlyói Búcsú túra, Sí Egylet túra, Molnár Sándor emléktúra, Dénes István barlangász emléktúra, Wass Albert nyomában túra, Viridis túra, December 6-i főzőverseny és Málnási Csaba emléktúra.

Elkezdtük a honismereti túrákat szülőföldünk, Székelyföld megismerésével. Siklód – Siklódi-kő és környéke, Székelyderzs – Bögöz – Agyagfalva és vidéke útiránnyal.

Nemzetismereti túra keretében megismerkedtünk először Kárpátalja nevezetességeivel. (Munkács, Ungvár, Vereckei-hágó, Beregszász, Huszt, stb), majd ezt követően második utunk a Vajdaságba, Bácska Topolyára vezetett. Kitűnő kalauzunk Simó Ádám ny. földrajztanár.

Külföldi túrákat is szervezünk, Görögországban két alkalommal jutottunk fel az istenek hegyére, az Olimposzra, 2010-ben tervbe vettük a törökországi Guzejkamli meglátogatását.

A 2010-es év legnagyobb eseménye a XIX. EKE Vándortábor volt,amelyen nagyon szép számban vettek részt bel-és külföldi turisták.