Beszámoló

XIX. EKE Vándortábor Gyergyó

GYER  JÓ…  ahogy mondja a monda… igen, jó volt, sikeres volt  és bíztatok minden EKE osztályt, hogy szervezzen vándortábort, bíztatok mindenkit, hogy érdemes a sok munkát befektetni, érdemes futkosni, szervezni, izgulni, és tárgyalni, érdemes pályázatot írni, támogatókat keresni, társszervezetek segítségét kérni, cégtulajdonosokkal tárgyalni, hivatalos szervek engedélyeit beszerezni, hónapokon keresztül tervezni és szervezni, túraváltozatokat lejárni, az időjárást intézni, és még sorolhatnám a feladatokat melyeket a gyergyói EKÉsek megoldottak.  Mindezt a több hónapos munkát  érdemes volt elvégezni mert a táborlakók arcán ott volt a mosoly, a köszönet, a jókedv  és látszott rajtuk, hogy nagyon jól érezik magukat, és bármikor szívesen eljönnének gyergyói EKE táborba.  A táborba, a túrákon, a programokon  Mi megteremtettük a feltételeket hogy jól érezzék magukat a táborlakók, és azt tapasztaltuk, hogy ez sikerült,  sikerült a hangulatot felfokozni, sikerült kimozdítani a táborozókat a szürke hétköznapokból, sikerült a mosolyt az arcukra csalni, sikerült újat mutatni és élményt szerezni.

A visszajelzések kielemzése után dicséretet kaptunk a résztvevőktől, a médiától, és a társszervező szervezetektől.

Sikerült a tábor lebonyolításába bevonni a következő gyergyói szervezeteket, melyeknek ezúton is köszönjük a támogatást: Dancurás Hegyimentő szolgálat,  Gyilkostó Adventure Egyesület Gyergyói Siegylet, Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, Portéka Egyesület, Baranta Magyar Hagyományos Harcművészet gyergyói egyesülete, Hóvirág néptáncegyüttes. Külön köszönet a Marosvásárhelyi Gombász Egyesületnek hogy a tábor idejére biztosította a gomba kiállítást és gomba felismerési vetélkedőt.    

A tábor szervezését több mint hatvan kisebb – nagyobb támogató cég, és sok magán személy segítette.

Sikerült két pályázatot nyerni a tábor támogatására : a Corvinus ZRT-től, és  Hargita Megye Tanácsától.

A táborban regisztráltak összesen  1119-en.  Voltak 90 évesek és voltak három hónaposak is, az átlag életkor 38,2 év.

10 évnél fiatalabb: 79; 10-20 éves: 138;  20-30 éves: 116;  30-40 éves: 187; 40-50 éves: 176; 50-60 éves: 213; 60-70 éves: 137; 70-80 éves: 29; 80-100 éves: 4

Legidősebb nő táborozó: Szentiványi Anna-Margit;  Legidősebb férfi táborozó: Motz István; Legfiatalabb nő táborozó:  Kardos Csenge Erzsébet;  Legfiatalabb férfi táborozó:  Veres Kende .

A felosztás a résztvevő országok szerint : Erdély 618, Magyarország 484, Ausztria 4, Holandia 4, Portugália 4, Írország 2, Anglia 1.

A túrázók száma   nem tartalmazza a túravezetőket és hegyimentőket:
Szerda: 685 ,  Csütörtök: 738, Péntek: 702, Éjszakai 160, Pricske   kb 650

A tábori programot a túrákon kívül  előadások és vetítések próbálták még színesebbé tenni. Meghallgathattuk a székely nép történetét, ismerkedtünk a kőzetekkel, megtanulhattuk a mérgező és ehető gombákat, részt vetünk könyvbemutatón.

Akiket nem fárasztott ki a túrázás azok mászhattak a mászófalon, gyakorolhatták a botforgatást, dobálhatták a csatakeresztet, pattogtathatták a karikás ostort, vagy szombaton sportvetélkedőn bizonyíthatták tudásukat.

A sportvetélkedők eredményei :
3-6 éves korosztály:
I. VADÁSZ csapat: Nádudvary Gilvád, Nádudvary Nimród
II. OVTENSZKIÉK csapat: Ovtenszky Attila, Ovtenszky Péter
III. GYOPÁR csapat: Nádudvary Dávid, Nádudvary Gyopár
Különdíj: IKREK csapat: Veress Ákos, Veress Áron

7-14 éves korosztály:
I. ZERGÉK csapat: Istvánffy Katika, Boho Bence, Bálint Aba, Nagy Gergő
II. SZEKERES csapat: Aron De Haas, Szekeres Simon, Nádudvary Csongor, Szekeres Lilla
III. OROSZLÁN csapat: Tim Réka, Tim Márton, Török Eszter, Török Zoltán
Különdíj:
MADÁRKÁK csapat: Virág Tímea Vanda, Szász Vadász Tünde, Haraszti Nimród, Szekeres Hanna
ROHAMKUKAC csapat: Veress Dóra, Veress Kata, Veress Anna, Török Balázs
VILLÁM csapat: ifj. Imre Péter, Bíró Barna, Zrínyi Katalin, Szász-Vadász Csenge
PUSKAGOLYÓK csapat: Lukács Andrea, Szilveszter Botond, Haraszti Botond, Pop Mark
HAVASIVIRÁG csapat: Kardos Zalán, Nádudvary Virág, Emma De Haas, Weltz György József

14 év felett:
I. BABA csapat: Veres Ágnes, Veres Zoltán, Kardos Tibor, Szőcs Ernő
II. NÁDUDVARY csapat: Nádudvary Alexandra, Szekeres Marcel, ifj. Nádudvary Tamás, Jan De Haas
III. KUKACOK csapat: Simon Zsanett, Bíró Dóra, Bereczki Tamás, Bíró Bence
Különdíj:
ZERGELÁBAK csapat: Nagy Zsolt, Székely Attila, Nagy Zsófia, Istvánffy Árpád
CSIGABIGÁK csapat: Nagy Andrea, Román Margit, Szilveszter Gabriella, Tamás Zsolt
Pricske teljesítmény túra nyertesei: Füzes Stefánia és Kulcsár Attila.
Legtöbb sörösdobozt gyüjtötte Szász Ágnes és férje.
Legtöbb PET-palackot a VTTE csapat.

Az eke fotósainak köszönhetően esténként elkalandoztunk a nagyvilágba : Izland, Kalotaszeg, Tadzsik tengerszemek, Chile, Bolívia, Peru, a fekete kontinens és Erőss Zsolt vetítése melyből mindnyájan példát vehetünk a kitartásból.

Volt író-olvasó találkozó a gyopár szerkesztőkkel, és volt pólófestés, és piricskei teljesítmény túra, és Mária út bemutatás, és jelzésfestés, és borkóstoló, és kézműves műhely, és geocaching előadás.

Naponta indult 20 túra 10 autóbusz és 60 túravezető segítségével. A túrákat biztosították a hegyimentők . Volt éjszakai túra a Súgó barlanghoz  és volt szalonasütés a barlangnál, éneklés és emelkedett hangulat . Volt honismereti túra, megismerhettük az ezeréves határt, a Békási tó- Borszék környékét és a gyergyói medencét. És minden túrán volt áfonya "csúcspálinka" (ennek nagy volt a sikere).

A városi múzeumban megtekinthették az érdeklődők az EKE Art fotó kiállítást, valamit a városi könyvtárban az EKE jelvény kiállítást a Nyisztor Miklós gyűjteményéből.  

Szombat este tábortűz és hajnalig tartó énekóra volt ahol minden korosztály megkapta a neki megfelelő társaságot, igaz hajnalra összekeveredett az éneklő társaság de ez így volt jól.
Dióhéjban  ez volt a Gyergyói EKE tábor,  és a siker titka az önzetlen összefogás, a bizonyítani akarás, hogy mindenki tudta mi a feladata és azt teljesítette, senki nem kérdezte miért, miért én, miért most, hanem tette a dolgát.  Naponta több mint 100 szervező(néhányan a színfalak mögött) gondoskodott a túrákról a prógramokról, a biztonságról, az ellátásról,  az őrségről és  arról hogy a  táborlakók jól érezzék magukat.

Köszönet a támogatóknak, a polgármesteri hivatalnak, a gyergyói társ szervezeteknek,  a GYERGYÓI EKÉSEKNEK,  és köszönet nektek táborlakók, hogy eljöttetek  a táborba, élveztétek a túrákat, a programokat nem akadékoskodtatok, aktívan részt vettetek a tábori életbe, nem zavart az időjárás, a maci, élveztétek a sarat, türelmesek, és jókedvűek voltatok. 

Kívánunk sikeres munkát a Kolozsvári EKÉnek a XX. Vándortábor megszervezéséhez !

Áfonyapálinkás viszontlátásra, Gyergyó bármikor visszavár.

Vadász-Szatmári István
EKE Gyergyó